Medgeneracijsko srečanje o kulinariki

 ki je bilo v ponedeljek dne, 24. 4. 2017, ob 17. uri

v  Fašunovi hiši na Ljubnem ob Savinji.

Zbrani člani SLO skupine Mostovi za Evropo in domačini iz Društva upokojencev Ljubno smo se udeležili prikaza priprave kmečke malice, značilne ob košnji oz pri težaških kmečkih opravilih v gozdu.

Ker so takšna opravila vezana na moč in obenem veliko porabo energije, je potrebno pripraviti krepko hrano oz. krepek obrok hrane. Malico je osnovala ga. Marta Zagožen iz kmetije Bolk v Bočni. Skupaj z otroki je pripravila tiste jedi, ki so najbolj značilne in zaželene, ko se na kmetiji lotijo težjih opravil, kot sta košnja in delo v gozdu.

 

 

Pogovarjali smo se tudi o sestavinah in načinu priprave jedi ter o tem, kje se dobijo prave domače sestavine kot so orehi, ajdova moka, ocvirki, vratovina »šinik« in želodec sušen na zraku. Pogovarjali smo se tudi o pijači, ki sodi poleg in ugotovili, da je v naših krajih najbolj značilen aperitiv narejen iz borovnic in domačega žganja, ki se zori na soncu in mu pravimo tudi »katurovc«. H glavni jedi pa sodi jabolčnik, stisnjen iz soka jabolk domačih sort.

Nekaj receptov nam je ga. Marta Zagožen tudi povedala.

 

OREHOVA POTICA 

8 dag maščobe

3 rumenjaki

6 dag sladkorja

3 dag kvasa

75 dag moke

sol, rum, limon. lupina

mleko

Naredimo kvasec in zamesimo testo, ko je vzhajano razvaljamo namažemo z orehovim nadevom, zvijemo in spečemo na 190 stopinjah.

 

OREHOV NADEV

50 dag orehov

25 dag sladkorja

smetana in

sladkor po okusu

Recept za ocvirkov namaz se pripravi na sledeč način:

 

OCVIRKOV NAMAZ

Potrebščine:

40 dag ocvirkov segreješ, odcediš v ohlajeno dodaš

4 trdo kuhana jajca

2 kisli kumarici

1 srednje velika čebula

1 žlička kaper

1 žlička gorčice

poper, vegeta

po potrebi še majoneza ali sveža paprika

Vse skupaj zmeljemo, da nastane gladek namaz. Postrežemo z ajdovim kruhom in mlado čebulo.

Receptura za ajdov kruh z orehi se pripravi na sledeč način:

 

AJDOV KRUH Z OREHI

Potrebščine:

90 dag bele moke

10 dag ajdove moke

1 kocka kvasa

orehi po potrebi

 

Ajdovo moko poparimo z vrelo vodo in ohladimo, naredimo kvasec in z vsem naštetim zamesimo testo, ko testo vzhaja dodamo narezane orehe, pregnetemo in pustimo še 15 min. vzhajati, pečemo 1 uro na 190 stopinj.

 

 

Člani SLO skupine pa so vse njene dobrote razstavili v Fašunovi hiši na Ljubnem, ki ji pravijo tudi hiša mnogoterih vsebin, ker se v njej vsako leto dogajajo razne razstave, dogodki, delavnice, priprave jedi, predavanja ipd.

Prisotni so lahko tudi pokušali te domače dobrote in se čudili nad njihovim pristnim okusom, ki lahko nastaja le v ekoloških okoljih Zg. Savinjske in Zadrečke doline.

 

Besedilo in slike: Darja Dobovičnik

 

Posted by pomlad

Website: http://pomlad.eu

Dodaj odgovor